رزین اپوکسی چیست؟ (مینی دوره رایگان رزین اپوکسی)

بازدید:83785

رزین اپوکسی چیست؟

عموم افرادی که به تازگی با رزین اپوکسی (Epoxy Resin) آشنا می شوند، با چنین سوالاتی مواجه خواهند شد:

رزین اپوکسی چیست؟
رزین اپوکسی از کجا بخریم و کیفیت آنرا از چه راهی تشخیص دهیم؟
آیا رزینی که برای کفپوش استفاده می شود با رزین اپوکسی چوب متفاوت است یا خیر؟
و سوالات دیگر در مورد قیمت و نحوه استفاده از آن …

در این مقاله قصد داریم به تمام سوالات شما پاسخ دهیم و همچنین به شما این قول را می دهیم که پس از مطالعه این مطلب، اطلاعات شما از یک مهندس شیمی بیشتر و به صورت کامل با کار با رزین آشنا خواهید شد.

آخرین بروزرسانی این مطلب در تاریخ 24 آبان سال 1401 می باشد.

گوی رزین اپوکسی

مطالبی که در این مقاله به توضیح آنها می پردازیم:

دوستانی که در حال مطالعه این مطلب هستند، عده ای از خانواده آقای دکور هستند و عده دیگری هم از طریق جستجو در مورد رزین اپوکسی با ما آشنا شده اند.

احتمالا تاکنون به واسطه اینترنت و شبکه های اجتماعی، با برخی از کاربردهای رزین اپوکسی و کارهایی که می توانید با آن انجام دهید آشنا شده اید و سوالات زیادی دارید.

سوالات متداول در مورد رزین اپوکسی:

  • رزین اپوکسی چیست و از چه ماده ای ساخته می شود؟
  • چه مدت زمانی است که رزین اپوکسی اختراع شده و آیا داخل ایران هست؟
  • چه مدت زمانی است که داخل ایران از رزین اپوکسی استفاده می کنند؟
  • کاربردهای رزین اپوکسی چیست؟
  • از چه راه هایی می توانیم با رزین اپوکسی کسب درآمد کنیم؟
  • آیا رزین اپوکسی برای ما ضرر ندارد و یا سرطان زا نیست؟
  • رزین اپوکسی را از کجا بخریم؟
  • رزین اپوکسی کیلویی چند تومان است؟
  • چگونه رزین با کیفیت را از رزین بی کیفیت تشخیص دهیم؟

و سؤالات زیاد دیگری از این قبیل که در این مقاله قصد دارم به تمام این سؤالات پاسخ دهم.

چرا این مطلب به صورت ویدئو تهیه شده است:

من برای جلوگیری از متن طولانی که ممکن است باعث خستگی شما شود، تمام مطالب مهم این مقاله را به صورت ویدئو و همچنین بخش بخش تهیه کردم تا شما بتوانید نکات مهم هر بخش را داخل ویدئوها ببینید و در صورت نیاز هر بخش را بازبینی کنید.

توجه داشته باشید برای درک کامل مطالب حدقال چندین بار این مقاله رو مطالعه کنید و می توانید سوالات مربوط به این مقاله را در بخش نظرات بپرسید.

منتظر سوالات، نظرات و همچنین تجربیات خوب شما هستم و هر روز با عشق به آنها پاسخ خواهم داد.

رزین چیست؟

در بخش اول با مفهوم رزین آشنا می شویم. رزین در واقع واژه ای انگلیسی است که به زبان فارسی انگم و عربی صمغ معنا می شود.

رزین ماده لزج و چسبناکی است که در اثر گذشت زمان و همچنین گرما سخت می شود.

به طور کلی رزین ها به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. رزین طبیعی: نمونه بارز رزین طبیعی صمغ گیاهان و درختان است که به صورت شیره از درخت خارج می شوند.
  2. رزین مصنوعی: در واقع نوع مصنوعی رزین از سنتز و همچنین فعل و انفعالات شیمیایی مواد آلی و معدنی در محیط آزمایشگاهی و کارخانجات مواد شیمیایی به دست می آید.

کاربرد رزین چیست؟

هزاران سال است که انسان ها استفاده های زیادی از رزین دارند، به عنوان مثال در گذشته از صمغ درختان برای درزگیری قایق ها و یا مومیایی کردن اجساد، ظروف غذا و … استفاده می شد.

از گذشته تا به امروز کاربرد اصلی رزین ها مقاومت بخشیدن به اجسام، چسباندن دو جسم به یکدیگر و یا نفوذناپذیر کردن اجسام در مقابل حشرات و مایعات و … می باشد.

با افزایش نیاز در صنایع مختلف به چنین ماده ای از لحاظ استحکام و مقاومت بالا، دانشمندان علم شیمی توانستند رزین های مصنوعی تولید کنند.

دانشمندان از ترکیب و سنتز مواد معدنی و شیمیایی در آزمایشگاه ها رزین مصنوعی ساختند و این خود شروعی در صنعت ساخت رزین و دنیای وسیعی از کالاها و کاربردهایی است که رزین در صنعت دارد.

برخی از کاربردهای رزین مصنوعی:

  • ساخت انواع چسب
  • ساخت انواع رنگ ها
  • ساخت براق کننده ها
  • لایه های محافظ سطح
  • کارهای
  • هنری

تقسیم بندی رزین ها بر اساس شیوه خشک کردن آنها:

رزین ها را می توان از نظر شیوه های خشک کردن به دسته های متفاوت تقسیم کرد که چند نمونه از آنها را در اینجا مثال می زنیم:

رزین هوا خشک:

از نمونه های بارز رزین هوا خشک می توان به چسب چوب و چسب آهن اشاره کرد که در مجاورت با هوای آزاد با گذشت زمان خشک می شوند.

رزین گرما خشک:

این نوع از رزین در مجاورت گرما به سختی و مقاومت می رسد.

رزین حساس به نوعی گاز مخصوص:

نوعی از رزین ها که با اسپری کردن نوعی گاز مخصوص یا ام دی اف ۳۲۱ روی آن سخت می شود، مانند: چسب رزین حساس به اشعه فرابنفش که با تاباندن اشعه ی فرابنفش به سختی و مقاومت می رسد.

* نکته: ممکن است شما در شبکه های اجتماعی و یا اینترنت در ویدیو های خارجی ببینید با این نوع رزین زیورآلات و یا اشیا تزئینی درست می کنند. یعنی رزین را می ریزند و به آن اشعه ی فرابنفش می تابانند که در عرض چند لحظه رزین خشک می شود. لازم است بدانید که این نوع رزین در ایران قیمت بسیار بالایی دارد و همچنین ساخت زیور آلات با آن اصلا کار به صرفه ای نیست و تنها برای مواردی مثل کاشت و ترمیم ناخن خانم از آن استفاده می شود و همچنین اشعه آن برای بدن مضر می باشد.

رزین های تک جزئی و دو جزئی و سه جزئی:

در تقسیم بندی رزین ها از نظر شیوه خشک شدن به یک نوع دیگر دسته بندی هم می رسیم.

رزین تک جزئی:

رزین هایی که برای خشک شدن به ماده ای به عنوان مکمل (خشک کن و یا فعال کننده) نیاز ندارند، رزین تک جزئی گفته میشوند، مثل رزینی که برای ساخت رنگ پلاستیک (که رزین به کار رفته در این رنگ یک رزین پایه آب و یا حلال آب است) و یا رنگ آکریلیک (که این رنگ هم رزینی پایه آب و یا حلال آب هست) و رنگ روغنی (که رزین به کار رفته در این رنگ رزینی پایه حلال نفتی است) برای رقیق کردن آن از تینر روغنی استفاده می کنند.

رزین های دو جزئی:

رزین هایی که برای سخت شدن به ماده ای به عنوان مکمل (خشک کن و یا فعال کننده) نیاز دارند، رزین دوجزئی گفته می شود مثل چسب دوقلو. بدون شک یکی از مقاوم ترین چسب هایی که تا به حال استفاده کرده اید چسب دوقلویی است که در بازار به فروش می رسد و شعار اکثر تولیدکنندگان این چسب این است که چسب های دوقلو تا  ۳۷۱ کیلوگرم در سانتیمتر فشار را تحمل می کند و زمانی که در توضیحات این چسب مطالعه کنید، متوجه می شوید که پایه مواد استفاده شده در این چسب رزین اپوکسی می باشد.

Twin Epoxy Resin Adhesive _ چسب دو قلو رزین اپوکسی

رزین سه جزئی:

رزین هایی که برای سخت شدن رزین به دو ماده مکمل نیاز دارند مثل رزین پلی استر که علاوه بر خشک کن به ماده ای به نام کبالت هم برای سخت شدن نیاز دارد.

شناخت رزین اپوکسی :

resin & hardener _ رزین و هاردنر

تا این جای مطلب متوجه شدیم که رزین اپوکسی نوعی چسب است که مقاومت بسیار زیادی دارد و یک رزین دوجزئی است که با ترکیب با خشک کن و یا فعال کننده شیمیایی آن شروع به سخت شدن می کند. رزین اپوکسی تشکیل شده از یک خانواده بزرگ از مواد و با اینکه عمرش از زمان اختراع تا اکنون کمتر از ۷۰ سال است اما در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی پیدا کرده است. اپوکسی به دلیل فرمولاسیون شیمایی و تفاوت در گویش ها و زبان های مختلف به نام اپوکسید هم شناخته می شود.

Epoxyresins : انگلیسی
Epoxidharze: آلمانی
Resines epoxydes: فرانسه

و در زبان عربی به دلیل نداشتن حرف پ در حروفشان الایبوکسی شناخته می شود.

مزایا و ویژگی های رزین اپوکسی:

رزین اپوکسی نوعی رزین مقاوم است. یکی از این کاربردهای رزین اپوکسی ساخت رنگ اپوکسی است که حتی از آن به عنوان کفپوش کف کارگاه ها و کارخانجات استفاده می کنند.

مقاومت رزین اپوکسی به گونه ای است که از ترکیب آن با الیاف کربن و آرامید، برای ساخت موتور راکت و استوانه های تحت فشار به روش رشته پیچی، ملخ هلیکوپتر، قایق های بزرگ و کلاه خودهای جنگی استفاده می کنند. بارز ترین مزیت این نوع از رزین، سبک بودن و مقاومت بالای آن است که به دلیل این مزایا در بعضی از مواد آن را با فلزات مقایسه می کنند.

مزایا:

  • مقاومت شیمیایی عالی به ویژه در محیط های قلیایی (اسیدی و بازی)
  • چسبندگی بسیار خوب به سطوح مختلف
  • استحکام کششی، فشاری و خمشی بسیار بالا
  • پایین بودن زمان پخت
  • پایداری ابعادی
  • به عنوان عایق در مقابل الکتریسیته
  • دوام بالا مقابل خستگی و شرایط سخت محیطی
  • قابلیت پخت در دماهای مختلف
  • مقاومت خستگی ممتاز
  • بی بو و بی مزه

تاریخچه کشف رزین اپوکسی:

در سال ۱۹۰۹ میلادی که دانشمندان علم شیمی بعد از ترکیب و سنتز مواد شیمیایی با هم، در اطراف و کف ظرف آزمایش خود ماده چسبناکی جمع می شد که در ابتدا آنرا به عنوان یک ماده مزاحم شناخته و دور می ریختند اما پس از مدتی متوجه شدند که این ماده می تواند کاربرهای مفید بسیاری داشته باشد.

بعد از سال ها تحقیق و مطالعه، دانشمندی به نام دکتر پیر کاستان که در شرکت ساخت دندان های مصنوعی کار می کرد، توانست این رزین را به مقاومت و سختی بالایی برساند اما از جایی که این رزین برای ساخت دندان های مصنوعی کاربردی نداشت، طبق قوانین شرکت دندان سازی باید اطلاعات این دانشمند به بایگانی برده این تحقیقات مختومه اعلام می شد.

epoxy_resin-Pierre_Castan

این دانشمند نتوانست از تحقیقات خود دست بکشد، از این رو با یک شرکت سوئیسی به نام سیبو که در ساخت رنگ فعالیت داشت مذاکره کرد که این رزین به دلیل سختی و مقاومت بسیار بالایی که دارد می تواند به عنوان عایق مورد استفاده قرار گرفته و همچنین بخاطر مقاومت در برابر خردگی، ضربه و فشار و همچنین نفوذناپذیری در برابر اسید، کاربردهای فراوانی دارد. پس از چند سال تحقیق بر روی این نوع از رزین، در سال ۱۹۴۸ رزین اپوکسی و فرآورده های آن وارد بازار شد.

رزین اپوکسی چگونه وارد ایران شد؟

در سال ۱۳۴۵ این رزین و مواد اپوکسی به ایران وارد شد و حتی قبل از آن در سال ۱۳۹۱ آلمانی ها به صورت مستشاری وارد ایران شدند و کلی از پالایشگاه ها، اسلحه خانه ها، توپخانه ها و مراکز مهم کشورمان را با کفپوش اپوکسی و صنعتی مثل کفپوش های انتی استاتیک کفپوش کردند و به این شکل بود که مواد اپوکسی به ایران وارد شد.

کاربردهای رزین اپوکسی:

خانواده بزرگ رزین های اپوکسی به دلیل گستردگی مزایا و کارآیی در بین رزین های موجود صنایع مختلف استقبال چشم گیری داشته و دلیل آن مقاومت شیمیایی بالا در برابر از هم پاشیدگی ناشی از عوامل محیطی مکانیکی است. به همین دلیل از این رزین در صنایع حساس مثل ساخت قطعات و سازه های هوایی (ساخت هواپیما و فضاپیماها) و از سوی دیگر به دلیل چسبندگی بالای این رزین ها، از آنها به عنوان رزین ایده آل برای سازه های پیشرفته، مصارفی چون تجهیزات صنایع هوا فضا، نفت و گاز، صنایع دفاعی دریایی، خودروسازی، برق و الکترونیک، تجهیزات ورزشی و غیره استفاده می شود. علاوه بر این، از رزین های اپوکسی در مصارفی دیگر مانند: چسب ها، خمیر درزگیر، ریخته گری و آب، لعاب، پوشش های کف و رنگ ها استفاده می شود.

فهرستی از کار بردهای رزین اپوکسی:

  • چسب ها
  • رنگ ها و پوشش
  • قالب های صنعتی و کامپوزیت ها
  • مدارهای الکتریکی و الکترونیک
  • مصارف خانگی و دریایی
  • هوا فضا
  • زیست شناسی
  • کفپوش های صنعتی
  • کفپوش های دکوراتیو
  • هنر

فرمول شیمیایی رزین اپوکسی:

توجه: این مطلب صرفاً جهت بالا بردن اطلاعات عمومی شما می‌باشد و کاربردی برای مجریان ندارد و برای افرادی نوشته‌شده که درزمینهٔ این‌که رزین اپوکسی از چه ماده ساخته‌شده کنج کاو هستند.

در واقع رزین اپوکسی را می توان به شیوه های مختلفی ساخت اما یکی از مرغوب ترین نوع رزین های اپوکسی از ترکیب دو ماده بیس فنول (Diglycidyl Bisphenol) و اپی کلروهیدرین است که ترکیب این دو ماده ۸۵ درصد حجم رزین را شامل می شود و ۱۵ درصد باقی مانده آنرا مواد افزودنی تشکیل می دهند مانند روان کننده ها و ادتیوهایی که ویژگی های مختلف رزین را تقویت می کنند.

یکی از اصلی ترین دلایلی که ما این اطلاعات را در دسترس شما عزیزان قرار می دهیم این است که این مطالب به صورت راز باقی نماند تا قیمت گذاری این محصولات رو به اعتدال حرکت کند.

نحوه ساخت رزین اپوکسی:

پس تا اینجا متوجه شدیم که یک از مرغوب‌ترین رزین‌های اپوکسی از واکنش بیس فنول A و اپی کلروهدین ساخته می‌شود؛ و این واکنش در داخل یک محیط تراکمی (یک مخزن بزرگ و تحت‌فشار مثل راکتور) در حضور یک ماده قلیایی (اسیدی) شکل می‌گیرد. نسبت این دو ماده به این صورت هستش که یک مول از بیس فنول A و دو مول از اپی کلروهدین (مول یک واحد اندازه گیری بر مقداری از هر ماده است که تعداد ذرات بنیادی ملکول و یا اتم مورد نظر هستش) را باهم ترکیب می‌کنیم و به این شکل رزین اپوکسی ساخته می شود.

reaktor resin _ راکتور رزین

رزین اپوکسی در ایران به چه شکل تولید می شود؟

در حال حاضر مواد اولیه‌ی رزین یعنی بیس فنول A و اپی کلروهدین در ایران وجود ندارد. تولید رزین اپوکسی به صورت انحصاری در دست پتروشیمی خوزستان است که رزین های تولیدی این شرکت بیشتر مصارف صنعتی داشته و رزین هایی که مصارف دکوراتیو دارند و برای کار های هنری استفاده می شوند از کشورهای دیگر به ایران وارد می شوند و به عبارت دیگر داخل ایران تولید نمی شوند.

چگونه داخل ایران رزین اپوکسی تولید کنیم؟

همانطور که گفته شد، در حال حاضر به دلیل عدم دسترسی به مواد اولیه مرغوب، امکان تولید رزین داخل ایران وجود ندارد. از طرفی دیگر در صورتی که تمایل داشته باشیم مواد اولیه آنرا از پایه تولید کنیم، به تجهیزات گران قیمتی مثل راکتور، مخزن و دستگاه های پیشرفته دیگر نیاز است که هزینه تولید آنرا به اندازه ای افزایش می دهد که برای تولیدات داخلی و استفاده در صنایع مختلف به صرفه نیست.

تولید کنندگان رزین، رزین و هاردنر را به صورت آماده از شرکت های وارد کننده بزرگ صنایع شیمیایی تهیه کرده، آن را به کارگاه برده و در مخازن بزرگ (پاتیل) مخروطی شکل که ترجیها در قسمت پایین آن شیر دارد، می ریزند. پاتیلی که برای این کار استفاده می شود می تواند از جنس استیل باشد ولی به این خاطر که مواد اپوکسی رطوبت ندارد که موجب زنگ زدن مخزن شود، از جنس فولاد هم استفاده می کنند.

tolid resin epoxy _ تولید رزین اپوکسی

چگونه می توان با استفاده از رزین، لاک تهیه کرد؟

در این مرحله باید افزودنی های مورد نیاز را به رزین اضافه کنیم، پس در واقع رزین بعد از اضافه شدن مواد افزودنی خواص جدیدی پیدا می کند. در این مرحله رزین نامش به لاک تغییر می کند و نام رزین اپوکسی یک اشتباه لغوی رایج تبدیل شده و درست آن لاک و یا ورنی اپوکسی است.

به میزان ۱۵ درصد از وزن رزین به آن مواد رقیق کننده و ادتیو اضافه می شود. در واقع ادتیوها خواص مختلفی به رزین ها اضافه می کنند به عنوان مثال ادتیو ضد حباب، ضد خش، آنتی اسکرچ و …

پس از اضافه کردن مواد رقیق کننده و مواد افزودنی به رزین آن را توسط یک میکسر قوی (قدرت داشتن میکسر به دلیل غلظت مواد است) به خوبی ترکیب می کنیم و کار تولید رزین به پایان می رسد، پس از آن رزین و هاردنر را به صورت جدگانه بسته بندی و روانه بازار می کنند.

تفاوت رزین اپوکسی و لاک اپوکسی (ورنی):

متاسفانه واژه رزین اپوکسی در بین افرادی که کار دکوراتیو انجام می دهند به اشتباه جا افتاده و بعضی افراد ناآگاهانه از این کلمه استفاده و بعضی افراد از این ناآگاهی افراد سوء استفاده کرده و رزین را به همان شکل اولیه به فروش می رسانند.

دز واقع خود رزین اپوکسی به چند دلیل مختلف برای کفپوش، ساخت میز و زیورآلات کاربرد ندارد:

اولین دلیل این است که رزین های اپوکسی یک خانواده بزرگ از مواد هستند و در واقع انواع مختلف این مواد کارایی های مختلفی دارند. به عنوان مثال پنیر یکی از محصولات شیر است اما خود نیز انواع مختلفی دارد.

دومین دلیل این است که رزین خود به تنهایی برای دکوراتیو کارایی ندارد. در واقع رزین به شدت غلیظ بوده و برای استفاده باید با ادتیوهای مختلف یا رقیق کننده ها مخلوط شود.

یک خاطره آموزنده:

یک روز که به یکی از کارخانه های تولید مواد اپوکسی رفته بودم، چشمم به یک تندیس دریل و میکسر (همزن) در وسط یک میدان در محوطه وروی این کارخانه افتاد. در حین صحبت با مدیر این مجموعه پرسیدم این نماد در ورودی چه معنی داره: به من جواب داد، روزی که من کارم رو شروع کردم تنها داراییم یه دریل بود و یک میکسر. این حرف این مرد بزرگ هیچ موقع از ذهنم  خارج نمیشه شاید به همین خاطر بود که هیچ موقع توی کارم ناامید نشدم.

معرفی شرکت های تامین کننده ی اصلی مواد اولیه اپوکسی در ایران:

در ادامه نام برخی از شرکت هایی که وارد کننده و همچنین تامین کننده مواد رزین در ایران هستند را به شما معرفی می کنیم:

• شرکت مکرر (گروه صنعتی مکررن)
• شرکت اتحاد رنگدانه
• شرکت مانا پلیمر

ویژگی های رزین اپوکسی:

پس تا این قسمت متوجه شدیم که رزینی که برای ساخت اجسام دکوراتیو با استفاده می‌شود رزین اپوکسی پلی آمین است.
همان‌طور که می‌بینید این رزین به دلیل مزایا زیاد در صنایع مختلف استفاده‌های زیادی می‌شود که در این قسمت می‌خواهم بخشی از این ویژگی‌ها رو برای شما توضیح بدم:

  • اولین ویژگی: اینکه رزین اپوکسی یک ماده بی‌رنگ و بی‌بو است. (به این معنی که رزین شما نباید بوی تند و زننده‌ای داشته باشد و یا رنگ آن به زردی میل کند)
  • دومین ویژگی: اینکه رزین اپوکسی یک ماده خنثی است و هیچ واکنش شیمیایی با هیچ‌چیز نمی‌دهد.
  • سومین ویژگی: اینکه رزین اپوکسی هیچ نوع حساسیتی ایجاد نمی‌کند و بر سلامتی انسان تأثیر منفی ندارد.

 

epoxy resin _ رزین اپوکسی

ویژگی های هاردنر اپوکسی:

epoxy hardener 2 _ هاردنر اپوکسی

هاردنر (ماده سخت‌کننده رزین اپوکسی پلی آمین) یک ماده شیمیایی بر پایه‌ی آمین است؛ که بیس فرمول شیمیایی آن بر پایه‌ی الکل هستش.

توجه: اینکه می‌گوییم بیس فرمول شیمیایی هاردنر الکل است به این معنی نیست که این الکل مثل الکل خوراکی و یا الکل صنعتی است. فقط در فرمول شیمیایی آن O و H دارد و به همین دلیل برخی از خواص الکل را دارد

به همین دلیل برخلاف رزین هاردنر به دلیل همان بیس الکل که درون فرمول شیمیایی خودش دارد یک ماده خنثی نیست و با محیط پیرامونش واکنش می‌دهد مثلاً هاردنر با هوا واکنش می‌دهد و اگر در ظرف آن باز باشد قیماق می‌بندد و اگر برای مدت طولانی با هوا در ارتباط باشد به‌کلی خراب می‌شود.
و یا با بعضی از رنگ‌ها واکنش می‌دهد و رنگ‌ها را عوض می‌کنم به‌عنوان‌مثال رنگ قرمز را به سمت نارنجی و زرد میل می‌دهد.

 

epoxy hardener _ هاردنر اپوکسی

علت استفاده از رزین اپوکسی:

به دلیل مقاومت بالا و همچنین تنوع زیاد در کارایی و شیوه متفاوت خشک کردن در صنایع مختلف است، از این رو دانشمندان زیادی به صورت مستمر بر روی این ویژگی فعالیت می کنند تا رزین هایی با کاربرد بهتر و مقاومت بالاتر به بازار عرضه کنند.

یکی از صنایعی که بیشترین استفاده را از رزین مصنوعی دارد صنایع رنگ سازی است.

کاربرد رزین در صنعت رنگ سازی و پوشش دهنده ها:

ماده اولیه تمام رنگ ها رزین است و برای ساخت رنگ های مختلف از رزین هایی که بیس شیمیایی دارند استفاده می شود. در واقع رزین مورد استفاده در صنایع رنگ سازی، باید بی رنگ باشد.

کارایی اولیه و اصلی این رزین این است که مواد تشکیل دهنده رنگ (پودر رنگ یا همان تیتان، افزودنی ها و ادتیوهای موجود در رنگ) را کنار یکدیگر و بر روی سطح به خوبی نگه می دارد.

کارایی دیگر این مواد این است که به سطح نفوذ می کند و مثل ریشه های درخت که داخل سطح ریشه می دوانند، باعث استحکام این مواد بر روی سطح می شود.

به رزینی که قبل از رنگ آمیزی سطح برای مقاومت بیشتر می زنیم سیلر یا پرایمر هم گفته می شود. علاوه بر این، پرایمر باعث ایجاد شفافیت و درخشش در سطح کار می شود که می توان برای ایجاد شفافیت و درخشندگی بیشتر در سطح کار از نوعی رزین باکیفیت از همان جنس استفاده کرد که به آن اصطلاحا کیلر گفته می شود. مثلا برای رنگ روغنی از کیلر روغن جلا بر روی سطح استفاده می کنیم.

صنایع رنگ سازی و پوشش ها:

رزین اپوکسی به دلیل مقاومت بالا در برابر عوامل فیزیکی، مواد اسیدی، نفوذپذیری رطوبت، خردگی و پوسیدگی چزو مقاوم ترین رنگ ها به شمار می آید. این رنگ مقاوم به شکلی جای خود را در میان صنایع باز کرده که از رنگ های پودری که برای لوازم خانگی مثل یخچال و لباس شویی  و حتی صنایع پیشرفته تر مثل رنگ اتومبیل، هواپیما و مصارف بهداشتی مثل رنگ کردن … و لوله های آب از این رزین استفاده می کنند. این مسیر تا جایی پیش رفت که از این رزین به عنوان کفپوش در کف کارخانجات صنعتی به عنوان یه کفپوش مقاوم و نفوذناپذیر استفاده می کنند.

صنایع مواد غذایی:

رزین اپوکسی با توجه به خواص عایق بودن در برابر خردگی و همچنین آنتی باکتریال بودن به صنعت موادغذایی، بهداشت و نگهداری موادغذایی راه باز کرد. از دهه ۱۹۵۰ میلادی مواد اپوکسی در پوشش داخلی قوطی های کنسرو استفاده می شود که باعث می شود موادغذایی تا ۵ سال داخل قوطی کنسرو سالم بماند و این باعت شد که تولید کنندگان بتوانند محصولات فصلی را برای مدت طولانی تری از سال تولید، عرضه و حتی صادرات به مناطق دور دست کنند و هم مصرف کنندگان می توانستند این مواد را برای مدت طولانی نر نگهداری کنند. قوطی های کنسرو با بسته بندی بسیار سبک و مقرون به صرفه در حالی که طعم، رنگ بافت موادغذایی را حفظ می کنند. علاوه بر این، قوطی های فلزی در برابر خردگی، اکسیداسیون و ورود باکتری و حشرات محافظ هستند.

امروزه به دلیل مزایای مواد اپوکسی و همچنین مقاومت آن در برابر کلر موجود در آب، خواص پوشش دهندگی در برابر خردگی و پوسیدگی باعث شده که از این مواد به عنوان روکش در ساخت لوله های آب نیز استفاده کنند.

صنایع خودرو سازی:

از مواد اپوکسی به عنوان ماده ضد خردگی، پوشیدگی و یک لایه ی محافظ در برابر رطوبت بر روی بدنه و شاسی و قطعات خودرو ها استفاده می کنند که این باعت افزایش طول عمر خودرو و وسایل نقلیه می شود.

صنایع ورزشی و تفریحی:

مواد اپوکسی به دلیل مقاومت بسیار بالا در مقابل فشارها و وزن بسیار کم و همچنین خواص الاستیکی نرمی که دارد، گزینه ی بسیار مناسبی برای ساخت وسایل ورزشی و تفریحی در سطح حرفه ای و نیمه حرفه ای است. رزین های اپوکسی برای تولید راکت تنیس، چوب اسکی، تجهیزات گلف و چوب هاکی استفاده می شود که بسیار سبک تر، قوی تر، مقاوم تر در مقابل فشار و ضربه هستند. از جمله تجهیزاتی که با رزین اپوکسی پوشش داده می شوند، می توان به میله ماهیگیری، دوچرخه، کمان تیراندازی، قایق های بزرگ و کوچک و … اشاره کرد.

رزین اپوکسی یک محلول اشباع شد و بسیار غلیظ هستش و مدت زمان زیادی برای سخت شدن نیاز دارد، از این رو در ترکیب آن از کاتولیزور یا شتاب دهنده استفاده می کنند که سخت شدن رزین اپوکسی را سرعت می بخشد که به آن هاردنر گفته می شود. در واقع هاردنر با رزین اپوکسی واکنش می دهد و شروع به سخت شدن می کند.

واکنش ها در شیمی به دو دسته کلی تقسیم می شوند:

گرماگیر و گرماده

واکنش رزین اپوکسی و هاردنر یک واکنش گرماده است و با ترکیب این دو ماده، محلول شروع به گرم شدن می کند که این امر باعث سخت شدن رزین اپوکسی می شود، به همین خاطر رزین اپوکسی را یک ماده گرما سخت می گویند.

شباهت گچ و رزین اپوکسی در سخت شدن:

رزین اپوکسی بعد از ترکیب با هاردنر شروع به واکنش شیمیایی می کند و این جنب و جوش در میان مولکول های آن به قدری زیاد می شود که شروع به گرم شدن می کند.
برای فهم بیشتر این موضوع، در نظر بگیرید زمانی که به مقداری زیادی گچ درست می کنید، قبل از سخت شدن، محلول آب و گچ شروع به گرم شدن می نماید و ملکول های گچ به صورت کریستال های سخت و محکم در کنار هم می نشینند و سخت می شوند.

فرایند سخت شدن رزین اپوکسی را بهتر درک کنیم:

پس از واکنش شیمیایی، رزین اپوکسی به کریستال های بسیار کوچک زنجیره ای به یکدیگر متصل و سپس سخت می شوند. برای درک بهتر نیاز است تا آزمایش ساخت نبات را در دوران دبستان به یاد آوریم:

در این ازمایش ابتدا به قدری به آب، شکر اضافه می کردیم تا آب از شکر اشباع شده و شکر با آب ترکیب نشود. سپس آب را گرم می کردیم تا ضریب اشباع آب بالاتر رفته و به میزان بیشتری شکر ترکیب شود. به حدی این کار را انجام می دهیم تا آب به کلی اشباع شود. سپس مایعی که در اختیار دارید به شدت غلیظ است. سپس شئی را به شکر آغشته می کنیم و به صورت ایستاده در محلول قرار می دهیم.کم کم با سرد شدن محلول و گذشت زمان، شکرهای حل شده در محلول به بلور تبدیل شده و به شی داخل محلول می چسبند. در نهایت بلورهای ریز شکر به بلور های بزرگی تبدیل می شوند که نبات نام دارد. در پایین ویدیویی را برای شما قرار می دهیم که نحوه ساختن نبات را به شما نمایش می دهد.

آیا رزین اپوکسی برای سلامتی ضرر دارد؟

عموم افرادی که به تازگی با این مواد آشنا می شوند، یکی از اولین سوالاتی که برایشان پیش می آید این است که آیا رزین اپوکسی برای سلامتی مضر است یا خیر؟

لازم است بدانید که خیر این مواد به هیچ وجه، حتی با وجود خراش روی پوست، مشکلی به وجود نمی آورند. در واقع مواد رزین اپوکسی به دلیل اینکه به کلی آنتی باکتریال هستند، هیچ گونه باکتری یا ویروسی با وجود آنها رشد نخواهد کرد.

آیا رزین اپوکسی یک ماده سمی و سرطان زا است؟

افرادی که به تازگی با رزین اپوکسی آشنا می شوند، این سوال برایشان پیش می آید که آیا این ماده سمی و خطرناک است یا خیر؟

برخی از افراد به دلیل ناآگاهی، ترس یا کوته نظری، برای اینکه بازار کار رزین اپوکسی در ایران اشباع نشود، ادعا کرده اند که این ماده سرطان زاست و یا داخل آن سیانور وجود دارد. برخی دیگر ادعا کرده اند که از رزین اپوکسی برای ساخت تجهیزات جنگی استفاده می شود اما من با مدرک و سند به شما ثابت خواهم کرد که این چنین حرف ها صحت ندارند.

نتیجه یک آزمایش: (لطفا این مطلب را تا انتها مطالعه کنید)

در ابتدای سیر افزایش استفاده از رزین اپوکسی در صنایع مختلف مجامع ناظر بر بهداشت و درمان، آزمایش های امنیتی فراوانی بر روی این مواد انجام می داد. این آزمایش ها تا نیمه های سال ۱۹۹۵ میلادی ادامه یافت و در نهایت این تحقیقات، به این نتیجه رسیدند که رزین اپوکسی می تواند تعداد اسپرم مردان را کاهش داده و حتی ژنتیک آنها را تحت تاثیر قرار دهد.

علاوه بر این، یکی از نتایج تحقیقات این بود که این مواد می تواند سلامت انسان را به خطر انداخته و سرطان زا باشد.

پس از آن، در تحقیقات سال های بعد، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که مواد رزین اپوکسی در واقع بی خطر هستند و مواد شیمیایی بیشتری در اطرافمان وجود دارند که ما روزانه با این مواد در ارتباطیم و حتی به عنوان ماده خوراکی از آن استفاده می کنیم.

بسیاری از افراد به صورت انگلیسی داخل اینترنت درباره خطرهای رزین اپوکسی جستجو کرده و با تحقیقات قدیمی مواجه می شوند اما نیاز است بدانید که تاریخ مصرف این تحقیقات به اتمام رسیده و این مطالب قدیمی است و از نظر علمی ارزشی ندارد.

رزین اپوکسی به چه علتی ساخته و تولید شد؟

اگر بخواهیم از دید بالاتری به این موضوع نگاه کنیم، باید ببینیم که اصلا چرا رزین اپوکسی ساخته شد؟

و در مرحله بعد چرا از این ماده به این اندازه در دنیا استقبال شد؟

در واقع رزین اپوکسی نسبت به سایر رزین های پلیمری دیگر مثل رزین پلی استر بسیار کم ضررتر است، به همین خاطر پس از ساخته شدن تا به این اندازه در دنیا مورد استقبال قرار گرفت.

مواد پلی استر مواد شیمیایی بسیار مضری هستند. در واقع این مواد برای افرادی که به صورت مستمر با آن در ارتباطند، شرایطی را ایجاد می کنند که فرد تمایل به استفاده از مواد مخدر شیمیایی است.

اگر بابت استفاده از مواد رزین اپوکسی نگران هستید، در نظر داشته باشید که این مواد در دسته مواد سمی جایی ندارد، بلکه از آن به عنوان یک ماده ضد میکروب و باکتری استفاده می شود.

رزین اپوکسی جایگاه بالایی در صنعت بهداشت و درمان داشته و بسیاری از شرکت های ساخت دارو و موادغذایی، به خصوص غذای کودکان (شیر خشک) و مراکزی مثل داروسازی ها، بیمارستان ها و آزمایشگاه ها از مواد اپوکسی برای پوشش های کف و سطوح که در معرض تماس هستند، استفاده می کنند.

نکات ایمنی هنگام کار کردن با رزین اپوکسی:

  • توصیه من به شما این است که هنگام استفاده از مواد اپوکسی حتما از دستکش های لاتکس استفاده و سعی کنید در حین استفاده از این مواد، کمتر با بدنتان در ارتباط باشد. دلیل استفاده از دستکش این است که تماس کمتر با مواد شیمیایی، ضرر کمتری برای بدنتان دارد و علاوه بر این پس از اتمام کار، کمتر مجبورید تا با حلال های قوی مثل استون و تینر فوری در ارتباط باشید (این حلال های قوی باعث خشکی و حساسیت پوست خواهند شد).
  • این مواد را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • در حین کار بهتر است که از ماسک فیلردار (زغالی) استفاده کنید تا بخارات رزین که در حین ترکیب با هاردنر و گرم شدن آن به وجود می آیند کمتر استشمام شود.
  • از گرفتن شعله مستقیم بر روی مواد اپوکسی خودداری کنید. بخارات ناشی از سوختن رزین های اپوکسی برای سلامت بدن مضر است.
  • هنگام ترکیب رزین اپوکسی با هاردنر، مواد را از صورت خود دور نگه داشته یا از عینک استفاده کنید تا قطرات اپوکسی داخل چشمتان نریزد. (در صورتی که قطرات اپوکسی داخل چشمتان ریخت، خونسردی خود را حفظ کرده و چشمتان را با آب سرد یا ولرم شستشو دهید. در صورت نیاز به چشم پزشکی مراجعه کنید)

 

استفاده از دستکش در کار با رزین اپوکسی

 

نکات ایمنی کار با رزین اپوکسی

آیا برای خانم های باردار مضر است؟

به طور کلی برای خانم های باردار، به خصوص در ماه های آخر بارداری، بهتر است که کمتر با مواد شیمیایی در تماس باشند یا همچنین برای پاک کردن این مواد از حلال های قوی و تینر استفاده کنند. برخی از خانم های باردار نیز به بوی حلال ها و استون حساس بوده و امکان استفاده از آنها را ندارند.

آیا رزین برای کودکان مضر است؟

رزین اپوکسی هم مانند هر ماده شیمیایی دیگری باید دور از دسترس کودکان قرار گرفته و در فضایی انجام شود که کودکان به آن دسترسی نداشته باشند.

در صورتی که رزین اپوکسی در دسترس کودکان قرار گیرد، مانند مواد شوینده، ممکن است کودک دست خود را به آن آغشته کرده و به داخل دهانش ببرد یا با چشم های وی برخورد داشته باشد.

قیمت رزین اپوکسی :

در مورد قیمت رزین اپوکسی در مقاله قیمت رزین اپوکسی (رزین اپوکسی از کجا بخریم) به‌صورت کامل توضیح داده‌ام. در این قسمت تنها چند مورد از نکات مهمی که حتماً باید در این رابطه بدانید را برای شما توضیح می‌دهم.

اولین نکته‌ای که باید بدانید این است که تمام رزین‌هایی که برای مصارف دکوراتیو از آن‌ها استفاده می‌شود وارداتی است و از کشورهای چین و کره و تایوان و … وارد کشور میشود.
نکته دوم اینکه این رزین‌ها و مکمل‌های آن مثل روان کننده و هاردنر و … به‌صورت بشکه‌ای به ایران می‌رسد و در ایران میکس و بسته‌بندی می‌شود؛ زیرا در صورت اینکه واردکننده بخواهد رزین را به‌صورت بسته‌بندی‌های کوچک وارد کند حجم بار افزایش می‌یابد. مثلاً: به‌جای یک کانتینر باید سه کانتینر محموله را وارد کند و هزینه‌های مانند ارسال و جابه‌جایی و گمرک و … به‌شدت بالا می‌رود.
ضمن اینکه هزینه کارگر و بسته بدی در کشور خودمان بسیار پایین‌تر از حتی چین و کره است.

پس رزین‌هایی که با بسته‌بندی خارجی در ایران موجود است در ایران پرشده و اینکه مال کدام کشور است تنها به صداقت فروشنده بستگی دارد. البته باید به این موضوع هم توجه داشته باشید که هر کشوری که از آن وارد می‌شود هم‌جنس مرغوب دارد و هم نامرغوب که باید بتوانید آن را تشخیص دهید.

نکات مهم برای خرید رزین اپوکسی:

  1. رزین هایی که در بسته بندی های بدون نام، نشان و مشخصات به فروش می رسند و نحو استفاده از آن بر روی بسته بندی درج نشده است را خریداری نکنید.
  2. در صورتی که هنگام خرید رزین، فروشنده به شما اعلام کرد که این نوع رزین برای موارد زیادی از جمله کفپوش، ساخت اشیا تزئینی و میز قابل استفاده است، لازم است بدانید که یا فروشنده با شما صادق نیست یا اطلاعاتی در مورد رزین اپوکسی ندارد.

جنس رزینی که برای ساخت کفپوش استفاده می شود با جنس رزین اشیا تزئینی به کلی متفاوت است. علاوه بر این، هاردنر و مواد افزودنی که در انواع رزین به کار برده می شود نیز تفاوت دارد.

رزینی که برای کفپوش استفاده می شود، اگر چند میلی متر بیشتر بریده شود، زردی آن به صورت کامل دیده خواهد شد بنابراین اگر فروشنده ای ادعا کرد که این رزین ها تفاوتی با یکدیگر ندارند، به هیچ عنوان قبول نکنید.

  1. رزین شفاف و مرغوب که برای ساخت اشیا تزئینی استفاده می شود، داخل ایران تولید نمی شود.

مواد اپوکسی خارجی چگونه به دست ما می رسد؟

تولید کننده های فراورده های رزینی مواد مورد نیاز خود را از وارد کننده ها تهیه می کنند. این افراد گاهی اوقات ماده اصلی رزین، هاردنر و ادتیوهای مورد نیاز خود را از افراد متفاوتی خریداری می کنند بنابراین در صورتی که فروشنده به شما گفت این رزین محصول یک کشور و هاردنر محصول کشور دیگری است، تعجب نکنید.

موضوع دیگر این است که تفاوتی ندارد رزین محصول کدام کشود و هاردنر نیز تولید شده در کدام کشور است، در هر صورت هر کشوری محصول خوب و بد دارد. این مواد تا به دست شما برسند چندین دست گشته اند، به همین دلیل نمی توان به اسم کشور صادر کننده بسنده کرد بلکه برای تعیین کیفیت رزین به آزمایش های کیفیت نیاز است. توجه داشته باشید برخی از فروشنده ها برای تولید از مواد مشابه با قیمت های پایین تر استفاده می کنند.

نقش روان کننده چیست؟

رزین خام قبل از فراوری مانند عسل غلیظ است و برای اینکه قابل استفاده شود، باید مقدار ۱۵ درصدی وزن آن، روان کننده اضافه کنیم تا رقیق شود. رزینی که برای ساخت اشیا تزئینی و کفپوش استفاده می شود، بعد از اضافه کردن روان کننده و مخلوط آن، غلظت رزین مانند روغن موتور خواهد شد.

در نظر داشته باشید که میزان غلظت روان کننده اهمیت بسیار زیادی در تهیه رزین دارد. متاسفانه برخی از افراد وارد کننده رزین به دلیل اینکه اطلاعات شیمی راجع به ترکیبات رزین ندارند و حتی نمی دانند که باید از روان کننده استفاده کنند، رزین غلیظ را بدون روان کننده بسته بندی و وارد بازار می کنند. به عنوان مثال می توانند رزین غلیظ را داخل مغازه های لوازم شیمیایی که برای کاربردهای صنعتی به کار می روند را مشاهده کنید.

قیمت روان کننده ای که در ترکیبات رزین استفاده می شود، ۲۰ تا ۳۰ درصد از قیمت خود رزین پایین تر است و در صورت اضافه کردن روان کننده به آن، قیمت نهایی محصول برای تولید کننده کمتر و همچنین محصول باکیفیت تری وارد بازار خواهد شد اما برخی از تولید کنندگان به خاطر نداشتن اطلاعات شیمی کافی از این موضوع بی خبرند.

برخی دیگر از تولید کنندگان که از این موضوع اطلاع دارند، بیش از حد روان کننده ب ترکیبات رزین اپوکسی اضافه کرده و کیفیت آنرا پایین می آورند.

ویژگی های روان کننده:
  • روان کننده خود نوعی از رزین اپوکسی است.
  • زمان ژل تایم را افزایش می دهد.
معایب استفاده ناصحیح از روان کننده:
  • در صورتی که روان کننده به اندازه کافی به ترکیبات رزین اپوکسی اضافه نشود، زمان ژل تایم کوتاه شده و از آن رزین نمی تواند در قطر بالا استفاده کرد.
  • اگر روان کننده بیش از حد به ترکیبات رزین اضافه شود، استحکام رزین کم خواهد شد.

حلال ها و رقیق کننده ها در رزین اپوکسی:

نکته بعدی که باید در نظر داشته باشید نقش حلال ها و رقیق کننده ها در ترکیب رزین و هاردنر است. گاهی اوقات تولید کننده یا فروشنده به دلیل افزایش سود مالی، حلال یا رقیق کننده بیشتری داخل ترکیب رزین اپوکسی مخلوط می کنند. در واقع تناسب قیمت رقیق کننده و حلال به نسبت رزین خام بین یک هفتم و یک هشتم قیمت است، به همین دلیل با افزایش بیشتر رقیق کننده و حلال، میزان سود بالا می رود اما کیفیت رزین به شدت کاهش می یابد.

  • نقش حلال در کار با رزین اپوکسی
  • تمیز کننده (برای نظافت)
  • استفاده برای برخی از کارهای دکوراتیو

رزین اپوکسی به هیچ وجه به حلال یا رقیق کننده نیازی ندارد.

معایب استفاده از رقیق کننده و حلال در ترکیبات رزین اپوکسی:

  1. افزایش زمان ژل تایم
  2. کاهش استحکام رزین
  3. کدر شدن رزین ساخته شده
  4. ایجاد ترک در سطح جسمی که با رزین ساخته شده (ترک های یخی)

روش تشخیص حلال در ترکیب رزین اپوکسی:

ابتدا توجه داشته باشید که هیچ گاه به دلیل شباهت، روان کننده و رقیق کننده را با هم اشتباه نگیرید. زمانی که فروشنده به شما می گوید که این بوی رقیق کننده است، جای نگرانی نیست.

راه تشخیص رقیق کننده داخل رزین اپوکسی از طریق بوی آن است. رزینی که داخل آن رقیق کننده به کار رفته باشد، بوی تندی دارد. البته هاردنر به خودی خود بوی تیزی دارد اما بوی آنرا نمی توان با بوی رقیق کننده اشتباه گرفت، مثل بوی تینر فوری و استون.

در صورتی که فروشنده به هر نحوی این موضوع را رد کرد و گفت که این بوی زایلین است (زایلین یکی از مشتقات تینر فوری و همچنین نیک حلال است) قبول نکنید. تنها راه تشخیص بو کردن است و با روش هایی مثل روی شعله گرفتن قابل تشخیص نیست. چرا؟

  • تینر فوری میلی به مشتعل شدن ندارد.
  • حلال یک ماده رقیق است که با یک ماده غلیظ ترکیب می شود. حلال در واقع توان خارج شدن از آن را ندارد که مشتعل شود.

 

ویژگی های رزین اپوکسی و هاردنر مرغوب:

  • رزین و هاردنر مرغوب باید کاملا شفاف و بی رنگ باشد.
  • رزین اپوکسی مرغوب نه خیلی رقیق است و نه خیلی غلیظ (غلظت آن مانند روغن موتور ماشین یا کمی غلیظ تر)
  • زمان ژل تایم آن بین ۳ الی ۴ ساعت است.
  • زمان خشک شدن سطحی ۲۴ ساعت و زمان خشک شدن کامل ۵ تا ۷ روز است.

ظرف مناسب برای ترکیب رزین و هاردنر:

ابتدا قبل از اینکه روش ترکیب و استفاده از رزین اپوکسی را خدمتتان آموزش دهم، لازم است تا نکاتی را راجع به ظرفی که در آن رزین و هاردنر را با هم مخلوط می کنیم، ذکر کنم. برخی افراد بر این باورند که باید برای مخلوط رزین و هاردنر از ظرف های آزمایشگاهی، شیشه ای و یا حتی بشر استفاده کرد اما استفاده از این ظرف ها اصلا به صرفه نیست، بلکه تنها ظرفی که برای مخلوط رزین و هاردنر به کار می رود ظرف های پلی اتیلن است. (زیر ظرف های پلی اتیلن p.p درج شده است)

ظرف های پلی اتیلنی که در دسترسمان هستند، ارزان و یک بار مصرف بوده و همچنین به راحتی آنها را در پلاستیک فروشی ها پیدا می کنید.

در صورتی که بخواهید از ظرف های آزمایشگاهی استفاده کنید، حلالی که برای تمیز کردن این ظروف به کار برده می شود چند برابر ظرف های یک بار مصرف پلی اتیلن قیمت دارند، بنابراین به صرفه تر است که از این ظروف استفاده کنید.

نکاتی راجع به ظروف مخلوط رزین و هاردنر:
  • ظرف به هیچ عنوان خیس یا مرطوب نباشد.
  • هیچ گونه آلودگی و گرد و غبار در ظرف وجود نداشته باشد، در غیر این صورت باعث تغییر رنگ رزین و یا حتی ایجاد تغییرات شیمیایی خواهد شد. علاوه بر این، رزین ممکن است آلوده شود.
  • هیچ گونه چربی داخل ظرف نباشد.

نکاتی راجع به ترکیب رزین اپوکسی و هاردنر:

یکی از مهم ترین مسائل، میزان اختلاط رزین اپوکسی و هاردنر است. برخی افراد تازه کار رزین اپوکسی و هاردنر را به صورت چشمی مخلوط می کنند و یا این دو ماده را داخل ظرف مدرج ریخته و ترکیب می کنند.
نکته قابل توجه این است که جرم مولکولی، حجمی و همچنین چگالی رزین و هاردنر با یکدیگر متفاوت است. رزین سنگین تر از هاردنر بوده و راه تشخیص آن ترازوی دیجیتال است. (حساب به گرم و صدم گرم باشد)

میزان اختلاط رزین و هاردنر:

قبل از ترکیب رزین و هاردنر، ابتدا میزان اختلاط آنرا از روی قوطی آن نگاه یا به راهنمای بسته بندی آن مراجعه کنید. عموما برای رزین های ساخت اشیا تزئینی این میزان به ازای هر یک کیلوگرم (۱۰۰۰ گرم)، ۵۰۰ گرم است که به صورت های زیر نوشته می شود:

  • ۱۰۰۰g/500g
  • ۲/۱ (۲=۱)
  • ۱ = ۰٫۵
  • Resin = hardner 50%

ترکیب رزین و هاردنر:

tarkib resin epoxy

ابتدا ظرف را روی ترازوی دیجیتال قرار می دهیم. Tip را می زنیم تا وزن ظرف صفر شود و سپس به میزان موردنیازمان داخل ظرف رزین می ریزیم. به عنوان مثال ۱۳۵ گرم رزین داخل ظرف وجود دارد.

فرمول طلایی ترکیب:

در دوران تحصیل همه ما جدول تناسب یاد گرفتیم که کاربردهای زیادی دارد. برای اینکه متوجه شویم ۱۳۵ گرم رزین، چه میزان هاردنر نیاز دارد جدول تناسب می کشیم و می نویسیم ۱۰۰۰ گرم/ ۵۰۰ گرم هاردنر نیاز دارد. بنابراین ۱۳۵ گرم رزین چقدر هاردنر نیاز دارد. با یک طرفین و وسطین ساده در می یابیم که ۶۷٫۵ گرم هاردنر برای آن نیاز است. توجه داشته باشید که اگر ۵ الی ۱۰ درصد از این میزان، هاردنر ما کمتر یا بیشتر باشد اشکالی ندارد.

formul tarkib resin epoxy 1

 

formul tarkib resin epoxy 2

مجددا دکمه tip را زده و هاردنر را آهسته آهسته به رزینمان اضافه می کنیم.

رزین اپوکسی

همزن رزین و هاردنر باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

برای ترکیب کردن این دو ماده به همزن نیاز داریم، اولین ویژگی که یک همزن باید داشته باشد این است که توانایی جابجایی بار را در داخل ظرف داشته باشد.

در واقع همزن مورد نیاز باید پهن باشد چون رزین مایع غلیظ و هاردنر رقیق و سبک است بنابراین همزن باید توانایی جابجایی و حرکت مواد در ظرف را داشته باشد تا رزین اپوکسی و هاردنر به خوبی ترکیب شوند. پهنای همزن شما باید حداقل ۱٫۵ الی ۲ سانت باشد.

همزن های موردنیاز برای ترکیب رزین و هاردنر:

در صورتی که حجم کمی از رزین و هاردنر را می خواهید ترکیب کنید، می توانید از همزن آزمایشگاهی اسپاتول استفاده کنید. البته به دلیل قیمت بالای این همزن، من همزن های یک بار مصرف را توصیه می کنم.

به عنوان مثال می توانید از چوب بستنی به عنوان همزن یک بار مصرف استفاده کنید. هرچند که برخی افراد بر این باورند که استفاده از چوب بستنی باعث ایجاد حباب می شود که من با این موضوع مخالفم. در صورت ایجاد حباب، به دلیل اینکه حجم رزین و هاردنر شما کم است، خارج کردن حباب از آن کار آسانی است. (چوب بستنی را می توانید از داروخانه ها به اسم چوب زبان یا آبسلانگ تهیه کنید)

شاید همزن های شیشه ای بارها به شما توصیه شده باشد اما من به هیچ عنوان استفاده از این همزن ها را تایید نمی کنم چون این نوع از همزن ها پهنای زیادی ندارد و نمی تواند باری را جابجا کند، بنابراین برای ترکیب مایعات غلیظی مانند رزین اپوکسی مناسب نیست.

hamzan resin _ همزن رزین اپوکسی

برای هم زدن حجم های بالا از چه همزن هایی استفاده کنیم؟

بهترین نوع همزن برای حجم زیادی از رزین اپوکسی، همزن های خط کشی و سر دریلی هستند. همزن های سردریلی با ایجاد حالت گردابی داخل ترکیب رزین و هاردنر، مواد را به خوبی جابجا می کنند.

همزن سر دریلی رزین اپوکسی

چرا در حین ترکیب رزین و هاردنر، مواد باید جابجا شوند؟

همانطور که در بالاتر ذکر کردیم، غلظت رزین از هاردنر بیشتر است. از این رو هنگامی که رزین و هاردنر را با یکدیگر ترکیب می کنید، در ابتدای هم زدن متوجه خواهید شد که مایع شما کمی مات می شود. برخی افراد بر این باورند که رزین دو فاز می شود اما باید توجه داشته باشید به دلیل تفاوت در میزان غلظت این دو مواد، رگه های رزین داخل هاردنر دیده می شود. بنابراین نیاز است تا یک الی دو دقیقه رزین و هاردنر را هم بزنید تا غلظت این دو مایع یکسان شده و ماتی آن از بین برود.

توجه داشته باشید که پس از ترکیب رزین و هاردنر، حتما آنرا به ظرف دیگری ترکیب کنید، چون مقداری از رزین هایی که با هاردنر ترکیب نشده اند به دیواره های ظرف چسبیده است. با انتقال رزین به ظرف جدید، مجددا آنرا کمی هم بزنید تا به خوبی مواد ترکیب شوند.

توصیه هایی برای ترکیب حجم کم رزین و هاردنر:

در صورتی که حجم رزین موردنظرتان کمتر از ۵۰۰ گرم یا نیم کیلو است، ۳۰ دقیقه قبل از ترکیب آن با هاردنر، رزین را داخل آب گرم و یا نزدیک به شوفاژ و بخاری قرار دهید تا رزین گرم شود. زمانی که شما رزین را گرم می کنید، غلظت آن کمتر و رقیق تر خواهد شد، بنابراین ترکیب آن با هاردنر راحت تر بوده و حباب های داخل آن راحت تر نیز خارج می شوند.

  • توجه داشته باشید که هاردنر به دلیل اینکه رقیق است، نیازی به گرم شدن ندارد.
  • در صورتی که حجم رزین شما بیشتر از ۵۰۰ گرم یا نیم کیلو است، آن را در معرض گرما قرار ندهید. (علت آنرا در ادامه توضیح خواهیم داد)

گذاشتن رزین اپوکسی در آب داغ

چگونه سطحی را که به رزین آغشته شده را تمیز کنیم؟

برای تمیز کردن رزین از سطحی که به آن آغشته شده مانند لباس، ابزار کار و دستانتان، می توانید آنها را با استون، تینر فوری و پارچه تمیز کنید. توجه داشته باشید که هنگام پاک کردن، رزین به خوبی خشک شده باشد.

تمیز کردن رزین اپوکسی

شناخت رنگ های مخصوص رزین اپوکسی:

رنگ جوهری:
رنگ پودری:
رنگ خمیری:

تولید رنگ با رزین اپوکسی:

مراحل خشک شدن رزین اپوکسی:

کاربرد رزین اپوکسی در دکوراسیون:

رزین اپوکسی به دلیل مزایای زیاد مثل مقاومت بالا و یا مایع بودن ، شکل پذیری ، شفافیت بالا و توانایی قطر دادن به آن کاربرد های فراوانی دارد. که با افزایش کیفیت و شفافیت آن از مصارف صنعتی به کارهای دکواتیو و ساختمانی هم ورود پیدا کرده که در پایین می توانیم مثال هایی از آن را ببینیم.

ساخت زیورآلات و بدلیجات و اشیا تزئینی:

ساخت انواع تابلو های ابستره:

ساخت میز با رزین اپوکسی شفاف و چوب ، سنگ و … :

آموزش کار با رزین اپوکسی:

 

واکنش شما به این مقاله چیست؟
+1
32
+1
1
+1
2

محبوب ترین محصولات آموزشی آنلاین

مشاهده همه محصولات آموزشی
Warranty

دیدگاه های کاربران

30 دیدگاه

منتظر نظرات، تجربیات و سوالات خوبتان هستیم :)


  1. محمد رنجبر

    سلام آقای مهندس محمد بیگی.
    ببخشید روی قوطی فقط نوشته ورنی اپوکسی پلی امین بدون حلال
    آیا برای ساخت اجسام حجمی و قطور نظیر زیورآلات و اجسام دکوری میتوان استفاده کرد؟

    آیا رزین اپوکسی تاریخ مصرف محدود دارد؟
    چرا کشور ما در حوزه تولید انواع رزین استقلال ندارد؟
    علت چیست؟
    نبود مواد خام یا مواد اولیه
    نبود علم و تکنولوژی
    نبود امکانات یا سرمایه گذار
    نبود متخصص و تکنسین
    ووو

  2. سید پویا کارگر

    خیلی عالی بود ممنون از آقای دکور

  3. محمد حسین شریفی

    چگونه میتوان یک چسپ مقاوم با اپوکسی ساخت؟
    آیا میتوان چیزی مثل پودر مل با اپوکسی مخلوط کرد و چسبندگی و مقاومت آنرا بالا برد،؟
    اپوکسی به چه چیزیایی میچسبد؟
    یا نمیچسبد؟
    ممنون🙏

  4. محمد حسین شریفی

    با سپاس
    ممنون از شما ،
    بسیار مفید و آموزنده وساده روان و قابل فهم بود🙏

  5. mahta faghih

    استاد چگونه قسمت های بعدی اموزش را ببینم؟

  6. mahta faghih

    سلام ممنونم واقعا عالی بود

  7. علی رضا کاویان

    استام ممنونم از توضیحات کامل و جامع تون

  8. ماندانا نیاورانی

    سلام عرض ادب
    ویدیو آموزشی کار با رزین اپوکسی که گذاشتید و دیدم توضیحات شما خیلی کامل و دقیق بود چند تا سوال بازم برام هست
    من برای شروع سشوار صنعتی ندارم در کلیپ های زیادی که دیدم هم فندک اتمی هم سشوار حتماً باید باشه؟ برای کسب که مثل من می خواد فعلا چند تا کار ساده درست کنه و این دو تا وسیله ندارم از سشوار سالنی که باد آن و مهار کنم میشه
    فندک فقط برای حباب گیری؟ اگر محصول رزین خوب بخرم دیگه نیازی به فندک نیست؟ و اگر رزین پلی آمین دو جزئی متوسط بگیرم با فندک معمولی میشه حباب گیری کرد؟
    داشتن ترازو با توجه به توضیحات شما لازمه؟ اندازه گیری در لیوان مدرج برای نسبت ها کاربرد داره چون من ترازو هم ندارم ولی کاری که می خواستم انجام بدم در حد سینی زیر بشقابی و سطح میزهای چوبی که داخل منزل خراب شده
    امکان داره در یه فروشگاه که این محصول و می فروشند بسته بندی هاشون همه مشخصات و داشته باشه ولی تقلبی یا کیفیت پایین باشه؟
    با تشکر

    • احسان محمد بیگی

      سلام خیلی ممنون لطفا دارید
      در خدمتم
      ببینید در واقع اول باید ببینید که سشوار و فندک برای چه کاری استفاده میشه
      برای طرح هایی مثل ایجاد تابلو های طرح دریا ما نیاز به باد داریم نه لزوما سشوار و یا سشوار صنعتی
      که رنگ را روی رزین بلغزانیم با با وسایل دیگر هم میشود و این کار را باید بنا به مطالب توضیح داده شده با باد سرد انجام دهید
      اما استفاده از فندک و سشوار صنعتی برای حباب گیری رزین است که ما راه های زیادی را برای حباب گیبری رزین داریم که یکی از این راه ها استفاده از گرما است
      که این عمل گرم کردنن رو با وسایل زیادی می توانید انجام دهید
      مثلا گذاشت ظرف رزین داخل اب گرم البته هر روش حباب گیری برای موقعیتی مربوط به ان است
      برای اندازه گیری رزین و هاردنر من تاکید کردم که از ظرف مدرج استفاده نکنید چون چگالی رزین و هاردنر با هم فرق داره حجمش یکی نیست به همین دلیل باید از ترازو استفاده کنید
      شما می تونید از ترازوی اشپزخانه استفاده کنید و یا از لواز قنادی یک ترازوی اشپزخانه تهیه کنید
      برای تهیه رزین من سایت دیجی کالا رو پیشنهاد می کنم

  9. مهدی اسماعیل زاده

    سلام.
    میخواستم بدونم مدت زمان آموزش رزین اپوکسی اشیا تزئینی چند دقیقه و چند قسمته؟ ممنون

  10. کیانا دارابی

    بسیار عالی . تا بحال تا قسمت ۴ آموزش کار با رزین پروکسی را دریافت کرده ام و بسیاری چیزها آموخته ام که بابت آنها از شما ممنونم .
    فقط یک سوال داشتم و آنهم این است که اگر بخواهیم مثلا یک لیوان بسازیم چگونه میتوانیم قالب آنرا بسازیم ؟
    همچنین چگونه میتوانیم یک رزین اپوکسی را رنگ دار کنیم ؟

    • احسان محمد بیگی

      با عرض سلام خدمت خانم دارابی عزیز
      اموزش ساخت پیچیده ترین نوع از قالب های سیلیکونی هم در دوره داده خواهد شد
      و جلسه پنجم بحث رنگ ها رو کاملا باز می کنیم

  11. فاطمه ميرزايي

    سلام اي کاش شرايطي محيا ميکردين تا ما بتونيم رزين اپوکسي و هاردنر رو از خود شما به صورتي اينترنتي و پستي خريداري کنيم تا محضولي مطمن خريده باشيم

  12. مسعود پیله وریان

    سلام قیمت پکیج آموزشی صفر تا صد کار با رزین اپوکسی چنده ممنون

  13. محمود ده ملایی

    با سلام
    مطالبتون بسیار کامل و جامع بود. بالاخره بعد از کلی جستجو یه مطلب کاملی دیدم که حتی بیشتر از سؤالاتم جواب داد.
    البته من از طریق یوتیوب با آشنا شدم.
    برای دانلود بقیه مطالبتون هم باید به اونجا مراجعه کنم یا اینجا هم میشه؟ در ضمن در آپارات و تلگرام هم کانالی دارید یا خیر؟
    با تشکر

  14. Mojtaba mashaykhi

    سلام وقت بخیر

    رنگی که با ماده اپوکسی قاطی میکنن چه نوع رنگی باید باشه ؟

  15. Mojtaba mashaykhi

    چند تا سوال دارم در مورد کار با رزین اپوکسی

  16. Mojtaba mashaykhi

    سلام وقت بخیر

    واقعا ممنونم به خاطر سایت خوبتون.

    من عاشق رزین اپوکسی هستم

  17. D.j

    سلام
    آموزشها از اول تا آخر چگونه می شود دانلود کرد یعنی به ترتیب قسمت اول تا آخر ؟؟؟؟؟؟
    ممنونم

  18. حامد نگارنده

    بعد من قبلا اموزش کفپوش اپوکسی رو هم خریده بودم چند تا سوال داشتم در مورد اموزش ابروباد و استیکر برشی و همینطور اموزش کفپوش پارچه ای می تونم همین جا بپرسم؟

  19. حامد نگارنده

    سلام من اموزش دوره‌ اشیای تزیینی با رزین اپوکسی رو خریدم واقعا عالی بود ممنونم آقای محمد بیگی

  20. حامد نگارنده

    و سوال دیگه داشتم اینکه دوره اشیای تزیینی با چوب چه موقع کامل اماده میشه که فرستاده بشه یعنی تو همین ماه اماده میشه یا طول میکشه؟

  21. حامد نگارنده

    سلام دوره سنگ مصنوعی هم گذاشته میشه یا اگه زیاد چیز خاصی نداره مختصر میشه بگید

  22. احسان محمد بیگی

    دوستان هر سوالی در مورد رزین های اپوکسی و کار با آن داشتید می توانید در این قسمت بپرسید و به سوالات دوستانتان پاسخ دهید وتجربیات تان را با هم به اشتراک بگذارید.

  23. حمزه چرکزی

    سلام آقای محمد بیگی خسته نباشید.من نقاش ساختمان هستم و علاقه بسیار زیادی به یاد گیری اپوکسی دارم. ممنونم از مطالب عالی تون در مورد رزین اپوکسی میشه راهنمایی کنید بسته های آموزشی کفپوش اپوکسی تون رو تهیه کنم.

  24. محمدامین مرتضوی

    دوره نقاشی ساختمان واقعا عالی بود از آقای مهندس متشکر و سپاس گذارم

کفپوش اپوکسی چیست؟ (صفر تا صد آشنایی با کفپوش های اپوکسی )